PERHATIAN!! Kepada wanita-wanita yang susah mengandung. Anda akan didedahkan dengan cara untuk hamil. Ilmu ini sangat sangat sangat penting, dan kami sarankan anda baca sehingga habis supaya anda akan lebih mengetahui RAHSIA kehamilan & kelahiran yang sempurna.





22  CARA UNTUK  HAMIL


1. KURANGKAN MINUM CAFFEINE, JIKA BOLEH ELAKKAN.

Kopi (Coffee) adalah minuman yang mengandungi caffein yang tinggi. Kenapa coffee, ada diterangkan secara details apa yang berbahaya tentang coffee dalam 9bulan10hari. Kalau anda begitu terigin meminumnya, anda boleh cuba decaffeinated coffee. Di label plastik atau kaca coffee ni akan ditulis 'DECAF'. Tetap ada caffeine, tetapi kandungan caffeinenya sangat-sangat kurang berbanding coffee biasa. Apapun, mengelak adalah lebih baik! 





2. POSITION KETIKA "BERSAMA"

Position ini agak sangat penting jugak, ramai yang 'bersama' position yang biasa. Sebenarnya ada dua  position yang sangat betul dimana sangat direkomen dari yang pakar. Posisi mana suami patut ada dan posisi mana isteri patut ada ketika bersama. Serta TIPS dan langkah-langkah yang perlu dilakukan selepas 'bersama' yang bagi peluang lebih tinggi untuk isteri mudah hamil diceritakan dalam 9bulan10hari. Ramai yang berjaya hamil disebabkan mengikuti langkah TIPS yang dilakukan selepas 'bersama' ini sahaja. 





3. KENALI WAKTU SUBUR

Ini antara punca besar wanita tidak hamil. Rata-rata wanita kata, 'Saya bersama dengan suami ketika saya ada masa, tapi saya tak berjaya hamil lagi'. Kalau tidak tahu bila tengah subur, memang tidak akan tahu bila waktu yang sesuai kalau 'bersama', telur boleh disenyawakan. Percaya atau tidak, rata-rata ibu yang berjaya hamil bagi anak pertama, mereka tidak tahu apa itu waktu subur pun. Mereka hanya bernasib baik sahaja. Biasalah, seawal-awal kahwin, mereka 'bersama' memang kerap, sehari sekali selalunya. =D

Bagi wanita yang kitaran haidnya normal, waktu suburnya adalah bermula pada hari ke 7 period sehingga hari ke 16 period. Bagi wanita yang melalui PCOS iaitu keadaan kitaran haid tidak tetap, anda perlu tahu bila waktu subur anda. Ada pelbagai cara untuk mengetahui waktu subur ini dan memudahkan proses untuk hamil.




4. OVULATION TEST 

Dengan membuat ovulation test, seorang wanita dapat kenalpasti waktu suburnya. Sekiranya ujian tersebut adalah positif, pastikan anda tak buang masa dan gunakan masa tersebut untuk bersama suami. Walaupun ada kewujudan tester begini, ketepatannya hanya 99%. Ada beberapa wanita kami consult, walaupun tester ini menunjukan tanda postitive, keputusan lepas 'bersama', masih tidak berjaya hamil jugak. Kami ada cara yang lebih tepat dan percuma untuk menentukan kesuburan wanita, tidak perlu guna tester kit. Hanya perlu guna 2 jari sahaja. =D .Teruskan membaca semua tips-tips. 





5. ADAKAH ANDA SEDIKIT DEMAM, HAPPY SECARA TIBA TIBA? & TERASA SEKSI?

Ini juga salah satu petanda anda sedang subur. Jangan lepaskan peluang untuk bersama suami pada malamnya. Ingat, pastikan anda bersama dengan penuh rasa cinta & romantik. Jangan terlalu memikirkan hubungan 'bersama' ini semata mata untuk memperoleh zuriat. Kenapa anda tidak boleh memikirkan sangat sedemikian, ada banyak faktor. Segalanya diceritakan di dalam 9Bulan10Hari. 



6. ELAKKAN GUNA PELINCIR KETIKA BERSAMA

Mengikut kajian saintifik, pelincir yang digunakan jenis komersial akan membantutkan pergerakan sperma untuk berenang ke rahim. Tapi tidak kata tidak boleh hamil, kalau ada sperma 1-2 yang terlepas laju tanpa terkena pada pelincir ini, akan berjaya hamil juga. Tapi, kebarangkalian adalah rendah. Jadi, lakukanlah tanpa mengunakan pelincir. 




7. "BERSAMA" SEKERAP YANG BOLEH

Untuk hamil, pasangan suami isteri perlu bersama ketika isterinya subur. Jangan beritahu anda ingin anak, tetapi memberi alasan penat & letih. TIPS mengetahui tentang jangka hayat sperma lelaki dan ovum wanita boleh memberi anda keyakinan lebih yang anda boleh hamil, jadi tarikh yang sesuai sangatlah penting. Diceritakan lanjut dalam 9bulan10hari.  






8. ELAKKAN FAST FOOD & JUNK FOOD

Tahukah anda makanan tidak sihat sebegini benar benar boleh memberi kesan negatif kepada tahap kesuburan seorang wanita & kualiti keaktifan sperma seseorang lelaki. Elakkan! 






9. ELAKKAN MEMAKAI BEDAK ATAU SEBARANG KRIM DI BAHAGIAN SULIT WANITA!

Ini adalah sangat-sangat berbahaya. Akan terjadi satu kesan yang sangat tidak diingini akan berlaku. Ini diceritakan lanjut dalam 9bulan10hari. Juga kajian membuktikan dengan meletakkan talkum di bahagian sulit wanita menyukarkan proses merancang kehamilannya. 






10. MAKAN CARA YANG SIHAT

Amalkan pemakanan sihat seperti minum susu, memakan ikan, telur, daging selain memakan supplement setiap hari. Ia bukan saja penting untuk kecergasan anda malah kesihatan rahim banyak bergantung kepada cara pemakanan anda. Pemakanan jenis apa yang sangat sesuai, ada diceritakan dalam 9bulan10hari. 






11. JAUHI ROKOK & ALKOHOL

Jika anda seorang perokok, pastikan anda tahu gaya hidup anda bukan saja boleh memudaratkan kesihatan & kecergasan anda malah boleh menyebabkan kualiti sperma anda berkurangan. Bagi wanita pula, dengan merokok anda boleh menyebabkan saluran tiub fallopio tersumbat. Alkohol pula sangat cepat beri kesan negatif seperti keguguran. Elakkan.





12. BERSUKAN

Tidak dinafikan, bersukan bagus untuk kesihatan. Tapi tahukah anda dengan bersukan secara berlebihan, ia boleh menyebabkan ketidaksuburan. Bagi lelaki, pastikan anda menjaga kawasan sulit anda daripada tercedera ketika bersukan. Kadar bersenam optimum ada diceritakan dalam 9bulan10hari juga. 




13. BERAPA BERAT ANDA?

Wanita yang berbadan besar mempunyai timbunan lemak yang boleh mengakibatkan kelebihan production estrogen dan membuatkan ovulasi tak teratur. 

Bagi wanita yang berbadan terlalu kurus, boleh menyebabkan production estrogen lambat sehingga sukar untuk cepat hamil. Ketahui BMI anda.







14. ELAKKAN PERSEKITARAN PENUH NEGATIF

Bercakap baik baik. Buat yang baik baik. InsyaAllah Allah akan bagi yang terbaik. Pasangan suami isteri atau sesiapa saja sepatutnya mengelakkan diri dari perkara perkara dan environment yang tidak baik. Ia benar benar akan mempengaruhi pemikiran anda.






15. JANGAN PUTUS DOA

Allah Maha Berkuasa di atas sesuatu. Banyakkan berusaha & mohon padaNYA agar segala niat niat baik anda tertunai. Istighfar dengan banyak akan membuatkan anda memperoleh rezeki yang tak disangka sangka. Solat mohon agar anda dikurniakan zuriat dengan mudah dan cepat. Jenis solat dan doa ada diterangkan lebih details dalam 9Bulan10Hari. 





16. SOLAT HAJAT 

Saya selalu minta pasangan suami isteri solat berjemaah & solat hajat sebelum bersama. Mohon doa padaNya agar hubungan 'bersama' kali ini akan membuatkan anda hamil. Jika ingin lebih afdal, anda bolehlah buat solat hajat bersama anak anak yatim. Tuliskan ayat ayat doa buat anda dan minta mereka doakan.






17. TANAH SUCI 

Jangan kekok untuk meminta sesiapa yang ke tanah suci Mekah untuk doakan anda. Berikan nama anda dan hajat anda kepada mereka yang kesana & minta doakan anda. InsyaAllah dipermudahkan. Jika tanya mengenai Valet Doa, kami tiada ulasan lanjut tentang hal itu. =)




18. BERSEDEKAH 

Bersedekah kepada orang orang susah & mendekati anak anak yatim antara perkara yang boleh membuatkan doa dan hajat anda di makbulkan.






19. APA KHABAR RAHIM ANDA?

Bagi wanita, anda perlu tahu tahap kesihatan rahim anda agar anda mudah melalui proses merancang kehamilan. Endometriosis, Adenemyosis, Cyst, Fibroid antara ketumbuhan di dalam rahim yang boleh membantutkan proses kehamilan & kelahiran. Kalau bawah perut anda terasa buncit sedikit, anda mungkin mengalami penyakit-penyakit di atas ni. Ini agak berbahaya juga, langkah-langkah untuk anda dapat kepastian samada anda ada penyakit-penyakit diatas atau tidak, ada diterangkan lanjut dalam 9bulan10hari. Dan ya, gambar di bawah adalah gambar sebenar penyakit cyst yang sudah dibedah keluar dari rahim. Akan ada kelihatan rambut-rambut dan gigi dalam penyakit cyst tu. 





20. ALAM GHAIB

Disebalik dunia nyata anda perlu percaya ada yang 'memerhati' anda dan kita semua. Syaitan & Iblis sentiasa bersedia untuk menyesatkan anak cucu Adam. Pastikan anda dengar surah Ruqyah, membaca Al Quran dan berzikir setiap hari. Ada di antara wanita yang sentiasa mengalami keguguran.  Ada satu kes, 4 kali mengandung dan keempat-empat kali itu pun gugur, walaupun doktor sahkan rahim dan segala-gala kondisi tip-top. Rupa rupanya dia di'intai' makhluk lain. Dekatkan diri dengan Allah. InsyaALLAH kita dijauhkan dari semua ni. Semua surah-surah ada di dalam 9bulan10hari juga. 





21. MAKAN ASID FOLIK & ELAK KECACATAN

Seorang wanita WAJIB makan Asid Folik 3 bulan sebelum bersedia untuk hamil. Jika anda tidak tahu tentang perkara ini, dan anda ingin hamil, anda kemungkinan berdepan masalah yang sangat besar. Asid Folik ini sangat penting untuk perkembangan janin di dalam kandungan. Ada di antara bayi mengalami kecacatan seumur hidup disebabkan ibunya tidak mengambil asid folik ketika hamil. Alert dear mommy! Gambar di bawah ialah kecacatan pada bayi iaitu Spina Bifida. Ia disebabkan oleh ibu tidak makan asid folik ketika awal kehamilan. Asid folik boleh didapati dimana-mana farmasi atau klinik kerajaan. Di farmasi, satu papan yang ada lebih kurang 10 biji ubat, berharga kurang RM3.00 satu papan. Pastikan makan! Jika anda tidak makan asid folik lagi, berhenti baca sekarang pergi ke mana-mana farmasi dengan segera. Beli asid folik dan makan dulu, dan anda boleh sambung baca lepas tu. Pemakanan asid folik tidak boleh lebih dan kurang, terlebih boleh ada masalah, kurang pun akan terjadi lain juga. Tetapi segala info, boleh didapati dalam 9bulan10hari.




22. KETAHUI ILMU KEHAMILAN & KELAHIRAN ITU SANGAT SANGAT SANGAT PENTING!!

Disebabkan kurang ilmu, ramai pasangan suami isteri yang tersasar. Ramai yang ingat, jika dah berkahwin ni maknanya sudah mudah hamil. SEBENARNYA TIDAK. Ada perkara yang anda perlu bersedia sebelum hamil. Anak di dalam kandungan berkemungkinan besar mengalami komplikasi jika ibu & ayahnya tidak cukup ilmu. Saya merayu sangat sangat, tolong ambil berat dan serius terhadap ilmu kehamilan & kelahiran ini. Zaman kita sudah lain daripada zaman ibu & ayah kita dulu, cara pemakanan kita berbeza, cara kita bekerja berbeza, udara, cuaca dan jenis penyakit yang kita ada zaman sekarang jauh lebih berbeza. 




INI MUNGKIN TERJADI PADA ANAK ANDA JIKA ANDA TIDAK BERJAGA-JAGA!


Keguguran 10 minggu yang dialami akibat tidak tahu apa pantang larang pemakanan ketika hamil. 




Penyakit Jaundice setelah kelahiran akibat tidak tahu apa yang patut makan dan tidak ketika hamil dan lepas melahirkan anak.


Penyakit Hydrocephalus disebabkan tidak makan ubat yang sepatutnya. 



Bayi sesak nafas akibat pelawat yang baru lepas merokok mencium dia. 


DAN BANYAK LAGI KEJADIAN KETIKA HAMIL DAN SELEPAS KELAHIRAN YANG ANDA MUNGKIN TIDAK TAHU DAN TIDAK ALERT JUGA


LUMRAH MANUSIA AKAN START NAK AMBIL TAHU LEPAS TERKENA PADA DIRI SENDIRI. NASIHAT SAYA, ELAKKAN SEBELUM TERKENA!


SEBAB ITU LAHIRNYA SATU PROJEK DINAMAKAN




9Bulan10Hari? Apa benda tu? 9 Bulan 10 Hari adalah tempoh bayi di dalam kandungan ibunya bagi rata-rata wanita.

Seronok kan bila bercerita mengenai kehamilan & kelahiran? Tu belum cerita bab anak menendang nendang dalam rahim ibunya. Antara anugerah terindah Allah bagi setiap wanita adalah bila dapat merasa denyut nadi dari kantung rahimnya.

Sebelum cerita lebih panjang, biar saya kenalkan diri saya dulu.. =)


SIAPAKAH SAYA? 





Nama diberi Nur Nazirah binti Naziruddin dan nama panggilan di media ialah Nazira Nazir. Saya sudah pun berkahwin dan mempunyai 2 orang anak. Saya berasal dari Langkawi dan kini menetap di Kuala Lumpur. Saya berpengalaman sebagai wartawan & pengacara TV lebih 13 tahun.  Semuanya bermula masa umur saya 18 tahun.


Macam mana dari seorang pengacara TV boleh bertukar untuk consult ramai wanita mengenai cara untuk hamil ini?


Alkisahnya masa Form 2 dulu,  masa cikgu sains (Cikgu Zakiah) yang sarat mengandung tengah mengajar, saya sangat sangat berdoa "Ya Allah... bagilah cikgu ni tiba tiba rasa nak bersalin & bagilah saya peluang untuk lahirkan anaknya" Saya siap plan untuk lahirkan anaknya bawah meja guru ja, sampai macam tu niat nak jadi bidan  =D


Masa study dulu saya lebih suka tolong cikgu & buat kerja kerja amal kemudian rezeki saya beralih ke UPM & ambil course journalisme.

Saya buat praktikal di TV3 sebagai wartawan & sebelum graduate saya dah dapat tawaran jadi Sports News Reader di Bernama TV. Kemudian dilamar untuk jadi perintis di TV Alhijrah. Meratalah berjalan untuk kumpul story. Lagi mendalam semangat menulis ni bila wartawan hebat –  Syahril A Kadir & Wan Kamaruddin mula mengatakan idea saya luar biasa. Bersyukur & lebih mendalam niat ingin bekarya ni.


Pembaca Berita Sukan Bernama TV


 Perintis TV Al-Hijrah sebagai pengacara TV dan wartawan


Masa nama saya tengah naik dan dikenali tu, saya ambil keputusan untuk BERHENTI! DENGAN NIAT nak jadi isteri & ibu yang focus terhadap keluarga.


"KITA RANCANG LAIN, ALLAH BAGI LAIN"


Kisahnye masa mengandungkan anak pertama, saya selalu confused dengan Cara Untuk Hamil. Biasalah bila mengandungkan anak ni kita memang nak buat yang terbaik. Saya mula mencari info di internet & cari info sana sini. Siap susun semua ilmu ni dan print sebab susah nak cari ilmu lengkap dalam sebuah buku yang mementingkan cara Islam. Banyaknya dari luar negara yang sangat bertentangan dengan budaya kita. 


Paling tak best, disebabkan terlalu mempercayai fakta fakta & tips di blog blog, saya buat kesilapan. Dalam blog tu bagitahu masa pregnant tak boleh ‘bersama’ suami. Masa tu saya rasa macam derhaka sangat dengan suami sebab terlalu ikut satu persatu ‘nasihat’ di blog tu. Allah, nasiblah saya sedar cepat. 


Banyak sungguh cabaran masa hamil dulu. Nak makan apa pun ‘ditentukan’ orang sekeliling. Since masa tu tak tahu ilmu pemakan betul untuk ibu hamil ni, so saya turutkan saja. Allah, letih bila terpaksa ikut ja cakap sesiapa saja sebab takda ilmu ni. 


Ada one time tu kaki saya terlampau kejang sebab doktor salah bagi ubat. Sakit dia lebih sakit dari sakit bersalin. Ya, sangat sakit. Kalaulah saya ada ilmu mengenai ubat yang tak boleh dimakan ibu hamil masa tu kan bagus. 

 

Tu tak termasuk lagi pandangan penuh khurafat masyarakat mengenai kandungan. Siap ada yang cakap suruh melenggang perut dan sebagainya kalau nak anak sihat. Nasiblah keluarga saya & keluarga suami saya protect masa tu. 


Masa nak lahir anak pula, ada yang datang halang saya & suami ‘bersama’. Bila tanya kenapa mereka cakap bahaya pada kandungan. Sedangkan di akhir akhir nak melahirkan ni lah kena banyak bersama suami untuk mudahkan proses bersalin nanti. Part ni saya agak kagum dengan diri, sebab walaupun kami di’limpahkan’ dengan pandangan & info info pelik, but suami saya still lakukan urutan perineum buat saya. Urutan ni sangatlah penting untuk membuka laluan bayi masa meneran. & yes, saya lahir dengan sangat mudah =)


Sakit kepala disebabkan ‘tak cukup ilmu’ ni berterusan. Masa anak saya kena jaundice ada orang kampung datang bawa susu kambing & paksa saya berikan kepada anak. Allah… bercampur baur perasaan. Disebabkan tak cukup ilmu masa tu, saya terpaksa relakan anak saya yang baru 4 hari lahir minum susu kambing. Sedangkan seorang bayi tidak boleh menerima makanan lain selain susu ibunya sehingga usia 6 bulan. 


Allah, letih dengan semua pandangan yang macam macam & pelik pelik ni. 


 

Since dari tu saya bertambah alert & mula research sebab taknak wanita lain berdepan kesusahan macam saya. 



Lebih 3 tahun saya berjuang untuk menghasilkan karya yang boleh bantu ramai wanita. Saya keluar shooting masa tengah sarat mengandung anak kedua & berjaga tengah malam untuk completekan smua ni. Satu persatu saya kaji & dapatkan kepastian. Tak mudah semua ni.



Shooting untuk cara bersenam bagi 9bulan10hari


Saya pun tak pasti kenapa Allah lorongkan saya dengan semua ni. Saya nak jadi housewife saja pada mulanya.


So once saya dah melangkah dalam dunia penuh term term perbidanan ni & percaya ini memang petunjuk dari Allah. So saya start consult seorang anak yatim yang dah lama berkahwin tapi belum pregnant lagi. 


Alhamdulillah, lepas dia ikut semua cara untuk hamil dari saya, dia pregnant. Dengan kejayaan tu,saya consult lagi & Alhamdulillah dalam tempoh kurang 6 bulan, ramai wanita berjaya hamil hasil consult dengan saya. Ada yg 8 tahun tak pregnant & finally sekarang dah 4 bulan hamil. Paling terharu bila beberapa orang doktor juga consult dengan saya. 

Benarlah, ilmu perubatan pastinya tidak mampu menandingi ilmu ALLAH. 


Itu yang saya ada ketika ini. Gabungan ilmu ilmu Islam, moden dan tradisonal yang dikupas khas bagi Cara Untuk Hamil, Persediaan Bersalin, dan banyak lagi dan ini pastinya memudahkan proses kehamilan & kelahiran anda =)


Paling best setiap minggu saya akan dapat news ada wanita yang pregnant hasil perkongsian ilmu dalam buku sarat ilmu kehamilan & kelahiran yang saya karang ni. 

Dalam kesibukan menyiapkan karya ini, saya juga aktif dengan kerja kerja amal membantu mereka yang memerlukan. 


Alhamdulillah.. semakin mendekati & membantu mereka, hati ini semakin tenang. Anak anak di Yayasan Noor Manzil antara rumah anak yatim yang sentiasa mendokan pasangan suami isteri yang gagal memperoleh zuriat. Percaya atau tidak, setelah kami solat hajat bersama, ada saja good news yang kami terima… Ada wanita yang berjaya hamil! =)




Membawa anak-anak yatim berjalan ke Zoo Negara


Antara perkara yang menyedihkan bila beberapa orang rakan saya yang berjaya hamil, secara tiba tiba dimaklumkan kandungan mereka akan mengalami kecacatan seumur hidup. 

Hal ini menyebabkan saya mula bergiat aktif bersama Persatuan Pesakit Hydrocephalus Malaysia & Persatuan Spinal Bifida Malaysia untuk sama sama mengumpul dana rawatan selain mengadakan kempen kempen menyedarkan orang ramai mengenai penyakit yang boleh membawa maut ini. 

Disebabkan itu saya sangat sangat nak dedahkan tips tips & persediaan bagi pasangan suami isteri sebelum merancang kehamilan. CARA UNTUK HAMIL INI SANGATLAH PENTING.




Sambutan Hari Raya Persatuan Pesakit Hydrocephalus Malaysia 




Host bagi rancangan 'asnaf' di tv2. 


NOTE : Tahukah anda, jika anda tidak alert mengenai persediaan merancang kehamilan, anak di dalam kandungan anda turut berdepan kemungkinan mendapat penyakit Hydrocephalus & Spina Bifida ini. 

Alhamdulillah, dengan kebolehan menulis & menyampai dengan mudah ni saya sangat sangat kuat untuk terus membantu ramai pasangan suami isteri =)








Nampaknya niat nak kearah perbidanan ni dah tercapai. Finally! =) Anak cikgu Zakiah pun mesti dah besar.. hehe


Saya akan sentiasa doakan yang baik baik untuk anda semua. Semoga Allah limpahkan rezeki & happiness yang tak pernah putus untuk anda semua.


Disebabkan kombinasi ilmu penyampaian yang saya ada dengan niat saya betul-betul ingin membantu ramai bakal-bakal ibu dan ibu-ibu yang sudah hamil di luar sana. Saya hasilkan Projek 9Bulan10Hari dengan kompilasi sebuah Buku dan Video dokumentari =)



Kurang 2 minggu, lebih 600 buku sudah sampai ke tangan pembelinya



9BULAN10HARI BUKAN SEBUAH BUKU, TAPI IA ADALAH PENEMAN DAN SAHABAT BAIK SEPANJANG KEHAMILAN & KELAHIRAN ANDA



1. KALAU 9BULAN10HARI BERSAMA ANDA, INSYALLAH YANG BELUM MENGANDUNG TU, AKAN DIPERMUDAHKAN UNTUK MENGANDUNG – Dikongsikan dalam buku tu, cara-cara mengetahui timing yang sangat betul. Diterangkan secara detail dalam buku apa yang suami patut elakkan, apa isteri patut elak dan amalkan. Ikhtiar dengan cara yang Allah SWT suka, insyAllah rezeki anak, anda yang punya. Tahukah anda, dalam p*ncutan suami tu, tidak sampai 50% pun kandungan sperma, anda akan terkejut kalau saya bagitau berapa % jer! 




2. KALAU 9BULAN10HARI BERSAMA ANDA, ANDA AKAN LEBIH BERSEMANGAT DAN BERMOTIVASI - Bangun pagi je rasa ceria. Suka sentuh perut & boleh tersenyum sorg2. Nak buat kerja pun lebih mudah pasal tau segala apa yang do’s & don’ts dalam kehamilan. Dalam buku, ada langkah untuk mengelak morning sickness juga. Akan sangat memudahkan proses 9Bulan10Hari ini dengan mudah =)



3. KALAU 9BULAN10HARI BERSAMA ANDA, ANDA AKAN NAMPAK CANTIK MACAM ANAK DARA. - Jika diamalkan dengan betul, anak dara pun kalah. Kecantikan wanita betul2 teserlah apabila dia fasa 30an. Rata-rata wanita kata “lepas lahir anak terus kekal besar”, jangan tertipu dengan statement tu. Kalau tak, macam mana pelakon wanita negara kita boleh sentiasa kelihatan menawan walaupun dah beranak banyak kali? Rahsia tu, ada dalam buku ni  



4. KALAU 9BULAN10HARI BERSAMA ANDA, ANDA AKAN RASA LEBIH BAHAGIA DENGAN SUAMI – Walaupun ada mommy ni ones dah pregnant, mereka kata emosi tunggang-langgang dan susah control. Kami tak nafikan, but dalam buku ada TIPS-TIPS untuk suami dan isteri. Ones pasangan tu boleh follow, insyAllah mereka akan lebih bertolak ansur, memahami antara satu sama lain. Dan yang paling penting, akan rasa lebih bahagia



5. KALAU 9BULAN10HARI BERSAMA ANDA, ANDA AKAN RASA PERGI MELAHIRKAN TU MACAM PERGI SHOPPING – Masa on the way ke hospital, selalunya ibu-ibu yang nak melahirkan anak pertama akan rasa sangat berdebar dan sometimes cemas. Hal ni yang menyebabkan, proses kelahiran jadi lagi kompleks. Kena pulak, kalau nurse bagitau nama-nama ubat yang tak pernah dengar, lagilah rasa pasrah dengan keadaan tu. JANGAN macam tu, ones dah ada ilmu, insyAllah pergi ke hospital tu rasa lebih confident. Boleh mintak apa yang rasa perlu dengan procedure yang betul dengan keadaan kita time tu. 


6. KALAU 9BULAN10HARI BERSAMA ANDA, ANDA AKAN TAHU APA YANG BOLEH DILAKUKAN DAN WALAU 1000 ORANG MEMAKSA ANDA BERBUAT BENDA YANG TAK MASUK AKAL. - Percayalah, saya pun tak tahu kenapa masa kita dah pregnant sahaja, semua orang sekeliling kita jadi 'Doktor Pakar', pantang larang macam-macam jenis yang diberitahu. Lagi-lagi yang 'expert' perubatan traditional datang, pelbagai jenis herba dan daun akan suruh diamalkan time hamil. Agak berbahaya jugak kalau kita tak tahu apa yang betul dan mana yang tidak. 


7. KALAU 9BULAN10HARI BERSAMA ANDA, ANDA AKAN TERUS TAHU UNTUK  PERTAHANKAN MAKANAN TERBAIK BUAT ANAK ANAK ANDA SUSU IBU. Kantung susu ibu anda akan sentiasa penuh disebabkan anda tahu tips memperbanyakkannya. Malah, kemeriahan susu ibu anda bukan saja boleh membuatkan anak anda terlentang kekenyangan dengan titisan emas ini, malah antibodinya kuat untuk menentang jangkitan penyakit keatasnya.


8. KALAU 9BULAN10HARI BERSAMA ANDA, ANAK ANDA INSYAALLAH DILAHIRKAN DENGAN KESIHATAN YANG BAIK Selepas melahirkan anak, ramai ibu yang bimbang anak terkena jaundice & penyakit berjangkit.Disebabkan cukup ilmu ini, anak anda akan sentiasa ceria, membesar dengan sihat & susu ibu pun meriah sebab boleh berpantang dengan best.


9. KALAU 9BULAN10HARI BERSAMA ANDA, ANDA TIDAK PERLU MEMBUKA AL-QURAN MENCARI SATU-SATU SURAH UNTUK DIBACA - Ibu-ibu sentiasa nak buat terbaik bagi anak, jadi surah-surah pilihan adalah cara yang penting dalam Islam untuk diamalkan. Jangan risau, dalam buku sudah tersedia Surah dari Al-Quran dengan sekali terjemahan untuk memudahkan proses ibu mengamalkan surah-surah ini selalu. Buku ni pun mudah dibawa kemana-mana dalam handbag =)







TESTIMONI YANG DI-INTERVIEW


“Dah 3 tahun saya xde anak kak, saya dah cuba buat IVF 2 kali, mcm2 doktor saya jumpa. Doc cakap saya xde problem dan dia pun confuse nape IVF pun xjd. Alhamdulillah, dgn izin Allah saya jumpa akak. Tips akak untuk saya dekatkan diri dengan sedekah & solat hajat bersama anak anak yatim. Alhamdulillah saya dah pregnant. Saya bersyukur Allah hantar akak untuk saya”  

~Aishah, Penang


“Setahun saya rugi. Masa tu doctor pesan kena bersama waktu subur. So saya pun buatlah ovulation test & masa result tu positif saya bersamalah. Tapi still tak pregnant. Thanks sgt2 kat cara dalam buku akak tu. Rupanya ada cara yang lagi tepat untuk kesan waktu subur tanpa guna ovulation test. Saya berjaya pregnant jugak. Yeaaaayy!” 

~Farah, KL


“Ingatkan masa pantang bleh mkn pape je. sbb tgk orang UK macam tu, rupanya tak. Sbb tula masa sy pantang bersalin ank sulung dlu sy kna demam panas, turun darah, menggigil 1 badan. Mak cakap saya kna bentan sbb langgar pantang. Mak bgtau sy cekik2 ank sebab stress sgt. Nasiblah untuk anak kedua ni sy tahu apa patut buat & apa yang tk patut buat masa berpantang. Syukur sgt2"

~Shadiah, Brunei



 "Asal hamil 2 bulan.. mesti saya gugur.. hamil lagi 2 bulan, gugur lagi..dah 3 kali saya berpantang gugur.. doktor check rahim dan sahkan semua ok dan rahim saya juga kuat. Kaunselor pun bgtau saya ni bukannya seorang yang stress & dan makanan saya alhamdulillah saya jaga..Saya beli buku akak time pre-order lagi.. lpas saya dapat consultation dari akak aritu..rupanya saya terlupa satu..ilmu ghaib. Betullah... dari sebelum hamil lagi saya tak amalkan apa-apa doa & zikir..nak solat pun jarang. Salah saya...Lepas amalkan tips dalam buku 9bulan10hari.. saya nampak perubahan..sekarang pun kandungan dah lebih 2 bulan. doakan saya"

~Syarina, Terengganu 





SIAPA YANG ADA DALAM BUKU NI? 






USTAZ DON DANIYAL 

Ustaz Don Daniyal Biyajid dipilih sebagai Panel Islam juga menjelaskan isu kehamilan & kelahiran buat 9bulan10hari, kerana ilmu dan bakat yang ada padanya boleh membuatkan pembaca mudah faham. Dikenali dengan rancangan 30 minit Ustaz Don, pensyarah di KUIS ini juga punya ilmu penyusuan yang tinggi. Itu yang membuatkan saya kagum dengan Ustaz Don biarpun kami ‘naik’ bersama sama di tv Alhijrah.



Ada banyak lagi kata-kata ustaz di dalam buku 9bulan10hari seperti snippet di atas




DOKTOR FIDAK SAMSUDIN

Tidak hanya menjadikan career ini sebagai sumber mencari rezeki semata mata, Dr Noor Fidak Samsudin membawa statusnya sebagai pakar sakit puan lebih kepada membantu ramai wanita. Sering dianggap sebagai ‘ibu’ oleh pesakitnya kerana perwatakan dan kelembutannya, Dr Noor Fidak sentiasa meluahkan kata kata penuh positif dengan sesiapa saja. Itu yang membuatkan saya teruja menjadikan Dr Fidak sebagai Panel Perubatan buat 9bulan10hari. Dr Noor Fidak Samsudin merupakan doktor pakar sakit puan sejak tahun 1993. Sekarang dia sebagai O&G Specialist di KPJ Rawang. 



Ada banyak lagi kata-kata doktor di dalam buku 9bulan10hari seperti snippet di atas



TOK PUAN PAKAR BIDAN

Kelihatan kuat seperti anak muda, bidan kampung berasal dari Langkawi ini – Tok Puan Jusoh sudah masak dengan perbidanan dan berpantang cara kampung lebih dari 7 dekat. Kepakaran nenek berusia 83 tahun ini benar benar membuatkan saya teruja kerana dia mampu membetulkan kedudukan peranankan wanita yang tidak mampu dilakukan oleh seorang doktor. Disebabkan banyak kelebihan yang ada pada Tok Puan, ilmunya dikongsi di dalam buku 9bulan10hari. 




Ada banyak lagi kata-kata tok puan di dalam buku 9bulan10hari seperti snippet di atas





TAPI APA PANEL-PANEL DI ATAS NI BERCERITA DALAM BUKU 9BULAN10HARI INI? 


1. BUKU 9BULAN10HARI TEBALNYA 180 MUKA/SURAT SARAT DENGAN TIPS-TIPS EKSKLUSIF










2. KANDUNGAN KISAH RASULULLAH SAW DI DALAM KANDUNGAN IBUNYA – Kita sentiasa lupa benda yang paling basic dalam Islam, apa yang kita patut jadikan sebagai contoh. Ada coretan tentang peristiwa setiap bulan dari bulan pertama sehingga ke-9 Rasulullah di dalam kandungan ibunya - Siti Aminah. 



3. CHECKLIST BARANG-BARANG YANG PATUT DIBAWA KE HOSPITAL - Ini sangat penting kerana ramai bakal ibu tidak tahu yang sebenarnya ibu perlu sediakan satu beg khas pakaian ibu & satu beg khas yang mengandungi barangan bayi. Beg ini akan diberikan kepada nurse bagi memudahkannya menyiapkan bayi anda sesudah lahir. Maybe suami anda terpaksa bermalam bersama anda dihospital. So, tahu tak apa yang suami perlu bawa? Semua checklist ini ada didalam buku 9bulan10hari yang akan sangat membantu anda menjadi ibu yang awesome. =)



4. DIARI IBU HAMIL DI DALAM BUKU - Rata-rata ibu sangat ingin menceritakan pengalaman melalui proses kehamilannya, ditendang anak dan perut sentiasa bergerak gerak disebabkan anak di dalam kandungan.  Ada ibu sangat rajin, sanggup beli buku scrap dan coretkan pengalamannya, tapi kadang2 buku tu pun hilang sebab bukan selalu sangat ada di tangan. Dengan kehadiran buku ini, perkembangan setiap 4 minggu boleh dicatatkan dalam buku tu. Sebab buku ini berinfo, punya banyak tips disetiap mukasurat, selain buku yang bersize 'comel' ini boleh dibawa ke mana saja. 



5. AMALAN DOA & SURAH PILIHAN UNTUK HAMIL DAN MELAHIRKAN DENGAN MUDAH - Buku ini dilengkapi dengan ayat ayat AlQuran yang boleh membantu proses kehamilan & kelahiran anda. Malah, surah surah amalan ini juga disertakan sekali. Maknanya, anda tak perlu mencari Quran, membuka & mencari surah berkenaan, semuanya dah disediakan di dalam buku eksklusif 9bulan10hari.










DAN UNTUK MENGUMPULKAN SEMUA ILMU-LIMU.

SAYA TELAH :-


1. MEMBELI PELBAGAI JENIS RUJUKAN & BUKU KEHAMILAN DARI LUAR NEGARA DAN DALAM NEGARA YANG MENELAN BELANJA LEBIH RM1000. BUKU-BUKU DARI LUAR NEGARA PASTINYA TIDAK LENGKAP DENGAN 3 ELEMEN PENTING, IAITU KEHAMILAN & KELAHIRAN DARI SEGI PERUBATAN MODEN, PERUBATAN KAMPUNG & PERUBATAN ISLAM

.

.

2. DISEBABKAN SAYA INGIN BUKU INI LENGKAP, SAYA PERGI BERJUMPA DAN CONSULT DENGAN RAMAI DOKTOR PAKAR, USTAZ & USTAZAH DAN BIDAN-BIDAN KAMPUNG. INTERVIEW SATU PERSATU RAHSIA KEHAMILAN & KELAHIRAN BAGI MEMASTIKAN SEMUANYA SAHIH. PALING TAKTERNILAI HARGANYA BILA SAYA MENGAMBIL MASA LEBIH 3 TAHUN UNTUK MELENGKAPKAN SEMUA INI. 

.

.

3. YANG TIDAK HAMIL, JIKA TERFIKIR TENTANG IVF SAJA CARA TERAKHIR UNTUK HAMIL YANG MUNGKIN AKAN MENELAN BELANJA SEKITAR RM8000 - RM 20000 SEBENARNYA ADA JALAN YANG LEBIH MUDAH DENGAN MENGUNAKAN TIPS DALAM BUKU INI. 

.

.

KEPADA YANG BERJAYA HAMIL
.

.

4. KATAKAN IBU TAK CONCERN MENGENAI PANTANG LARANG KETIKA HAMIL ANAK YANG DILAHIRKAN NANTI MUNGKIN BERDEPAN AKIBAT BURUK SEPERTI DISAHKAN KURANG UPAYA SEUMUR HIDUPNYA & PASTINYA NAK MERAWAT ANAK ANAK ISTIMEWA BUKANLAH MUDAH. MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT. PERBELANJAAN YANG TIDAK AKAN HABIS DISEBABKAN TIDAK TAHU MENGENAI ILMU WAKTU KEHAMILAN. 




5. KATAKAN ANDA TAK TAHU MENERAN. TAK TAHU TIPS TIPS YANG BOLEH MEMBANTU PROSES BERSALIN. GELABAH SEMACAM. TERLALU PANIC SEBAB TAK CUKUP ILMU & TAK TAHU APA YANG AKAN TERJADI. ANDA MUNGKIN TERPAKSA MELAHIRKAN ANAK MENGIKUT CARA CAESAREAN

KALAU HOSPITAL KERAJAAN BEZA HARGA ANTARA NORMAL DENGAN CAESAREAN LEBIH KURANG RM300(NORMAL) RM1000(CAESAREAN). KALAU SWASTA BOLEH CECAH BEZA ANTARA RM3000(NORMAL) RM8000 (CAESAREAN).





6. KALAU ANAK KENA PENYAKIT JAUNDICE, TERPAKSA ULANG-ALIK KE HOSPITAL, BERHARI-HARI TINGGAL DI HOSPITAL. HARGA RAWATAN BOLEH CECAH RM200-RM1000. BERGANTUNG KEPADA HOSPITAL. KALAU MENGIKUT CARA YANG BETUL & PALING MUDAH DARI BUKU 9BULAN10HARI. SESEN PUN TAK PERLU KELUARKAN UNTUK MERAWAT PENYAKIT KUNING INI. 



HARGA ILMU YANG SAYA TELAH KUMPULKAN DAN HASILKAN 9BULAN10HARI, SANGAT BERBALOI DENGAN HARGA :-

RM299

HARGA BUKU + VIDEO DOKUMENTARI KHAS 

.

.

.

TETAPI KAMI BERI DISKAUN RM170 :-

RM129

.

.

.

TAPI UNTUK MASA YANG SANGAT TERHAD. KAMI BERI LAGI DISKAUN YANG BERNILAI RM40.  MAKNANYA DAH HABIS TEMPOH TAWARAN RM 89 NI, BUKU INI AKAN DINAIKKAN HARGA.

RM 89




DI BAHAGIAN BUTIRAN PEMBELIAN DI BAWAH ADALAH BILANGAN UNIT YANG KAMI MASIH ADA UNTUK PEMBELIAN SECARA DISKAUN IAITU BERHARGA RM89



HARGA RM89 TIDAK TERMASUK DENGAN POSTAGE.

.

.

.

POSTAGE KE SEMENANJUNG : RM 7.30 

POSTAGE KE SABAH SARAWAK LABUAN : RM11.90 

.

.

.

.

BOLEH TRANSFER KE AKAUN MAYBANK KAMI AMAUN 

KE SEMENANJUNG : RM89 (BUKU) + RM7.30 = RM 96.30

KE SABAH SARAWAK LABUAN : RM 100.90




AWESOME MOM ENTERPRISE

564306236188





JIKA ANDA ADA MASALAH UNTUK MEMBUAT PEMBAYARAN DENGAN SISTEM DIBAWAH, BOLEH WHATSAPP KE KAMI TERUS. 


TEKAN NUMBER DIBAWAH (DARI HANDPHONE SAHAJA)


 Whatsapp

 018-4007008

018-4007008

018-4007008



Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

BUTIRAN PEMBELIAN

Produk Kuantiti Harga (RM)
Buku 9Bulan10Hari - Harga RM69 / Buku - (Promosi 500 unit terawal) HABIS
Buku 9Bulan10Hari - Harga RM89 / Buku - (Promosi Sangat Terhad) HABIS
Buku 9Bulan10Hari - Harga RM129 / Buku
999
JUMLAH

Kos Penghantaran

JUMLAH KESELURUHAN (RM)
Caj Pengendalian (RM)

KAEDAH PEMBAYARAN

Perhatian! Sila pilih (dengan KLIK) kaedah pembayaran yang sesuai untuk anda di bawah.

Sila lakukan bayaran berjumlah RM ke akaun bank pilihan anda di bawah.

  • Anda mesti memasukkan emel awesome.mom.by.nazira@gmail.com di ruangan emel semasa melakukan transaksi menerusi Perbankan Internet.
  • Anda mesti mengambil dan memuat naik gambar bukti pembayaran jika anda melakukan transaksi menerusi Mesin Deposit Tunai.
PenamaAWESOME MOM ENTERPRISE
No. Akaun564306236188
Buka Maybank2u  

BUTIRAN PELANGGAN

Log Masuk atau